"Jakiekolwiek pójście na kompromisy w czymkolwiek z krajem, który nasza ludność uważa za rasistowski, a szczególnie Imperialnymi będzie miało skutki fabularne."
Czy dostanę listę państw które moja ludność uważa za rasistowskie?
Herc Gracz
Liczba postów : 1653 Join date : 09/02/2020
Temat: Re: Rozmowy z GM Wto Kwi 11, 2023 3:22 pm
Wszyscy Imperialni, a więc:
Szkarłatne Dowództwo
Imperialna Pozostałość (Pellaeon)
Wielkie Chommell
Eriadu
To, że część z nich poluzowała trochę wymogi rasowe i dyskryminację nie ma znaczenia dla twoich obywateli; wciąż wierzą w Imperialną ideologię która sama w sobie jest humanocentryczna, a przez to rasistowska. Z pewnością też byłych imperialnych, takich jak Gideon w socjalistycznym raju, Thrawn z Najwyższego Porządku albo Belbu z konsorcjum nie dąży się szacunkiem i raczej się uważa, że mimo odcięcia się w ich ideologii niewiele rzeczy uległo gruntownym zmianom. Co do reszty to tzw. wyjdzie w praniu, ale warto też zaznaczyć, iż twoja populacja oczekuje, że w Senacie republikańskim też będziesz zawzięty w tych względach i popierać inicjatywy zwalczające rasistów, te które podnoszą dyskryminowanych z błota i nie będziesz popierał żadnych ustaw, które mogą zostac uznane jako kompromis z Imperium.
Badet Gracz
Liczba postów : 230 Join date : 05/05/2023
Temat: Re: Rozmowy z GM Pią Maj 05, 2023 4:53 pm
Jak mam sobie tą turę rozliczyć? Bo teraz o 21:00 koniec tury, mam rushować ogarnianie gospodarki tak jakby nic nie było zrobione? Czy jakoś inaczej to załatwiamy?
(nie żebym miał nie dać rady, nwm po prostu czy npc coś robił).
Bo wojskiem i wywiadem już sobie w tej turze nie podziałam.
Herc Gracz
Temat: Re: Rozmowy z GM Pią Maj 05, 2023 5:01 pm
Możesz ogarnąć, nawet w teorii jakby ci czasu zabrakło to mechanicznie i tak możesz zrobić (dostaniesz po prostu rozszerzony czas w tej sprawie, ale oczywiście takie rzeczy jak mobilizowanie jednostek, wywiad albo handel są wyłączone z tego), bo dopiero dzisiaj wbiłeś i raczej możesz dostać rozszerzony czas trochę w tej kwestii.
Oczywiście mowa o działaniach tylko w turze 2, tura 1 jest niestety albo stety nietykalna już.
Badet Gracz
Temat: Re: Rozmowy z GM Pią Maj 05, 2023 5:14 pm
Spoko, rozumiem.
To tylko parę pytań w kwestii mechaniki, żebym na idiotę wyszedł najwcześniej w następnej turze xD
1. Rozbudowanie sektorów - rozumiem że jest limit 3 na planetę (5 na stolicę). Nie rozumiem natomiast tego mnożnika w cenie: "- koszt: 7 mld x następny sektor". To chodzi o poziom sektora? Co by znaczyło że np. taki sektor usług zajmujący 1 slot na planecie można rozbudowywać coraz bardziej i on dalej zajmuje tylko 1 slot? Czy to o coś innego chodzi?
2. Topgun nie określił gdzie mam stolicę i budynki rozłożone, rozumiem że mam to zrobić samemu.
3. "Ilość rezerw do rekrutacji jest zależna od ilości posiadanych prowincji. Każda prowincja umożliwia nam rekrutacje 1 rezerwy sił lądowych, 1 rezerwy okrętowej lub 3 rezerwy eskadr." To jest dostępna rekrutacja co turę czy jednorazowa?
Sorry że tym zawracam głowę, ale ostatnie domi grałem lata temu i się pewnie mechanika zmieniła od tego czasu w milionie szczegółów.
Komisarz Admin
Liczba postów : 2846 Join date : 31/01/2020
Temat: Re: Rozmowy z GM Pią Maj 05, 2023 5:22 pm
1. Koszt liczysz globalnie, ale każdy sektor umieszczasz w prowincji lokalnie. Gdy chcesz zbudować trzeci sektor czegoś, to jego koszt liczysz x3, ale jest to osobny "budynek" do umieszczenia w prowincji, która ma wolne miejsce.
2. Tak.
3. Co turę.
Badet Gracz
Temat: Re: Rozmowy z GM Pią Maj 05, 2023 5:23 pm
1. Ahaa, rozumiem. Czyli trochę inaczej niż myślałem. Dobrze wiedzieć.
Herc Gracz
Temat: Re: Rozmowy z GM Pią Maj 05, 2023 5:26 pm
1. Z tymi sektorami to tak, jest limit 3 budyneczków na system planetarny, a 5 na stolicę. Oprócz jednak rzeczy gospodarczych jest jeszcze kilka rzeczy, co również zabiera slot w prowce, np. Centrum Naukowe, na co warto zwrócić uwagę. Oczywiście niektóre technologie są w stanie zwiększyć limit, ale na domi najlepszą rzeczą do zwiększania limitu budyneczków jest kolonizacja nowych prowek. Albo podbój.
koszt 7 mld x następny sektor oznacza koszt następnego zbudowanego sektora w państwie. Zaznaczam, że mowa tutaj o całym państwie, a nie tylko to co jest w prowincji, bo niektórzy takie błędy już popełniali. Na przykładzie; w kraju mam 2 sektory rolnictwa, to jak chce postawić gdzieś trzeci, to płaci się 3 x koszt nastepnego sektora, czyli 9 mld. Nie ma czegoś takiego, jak rozbudowywanie za bardzo w tej grze — jak chcesz mieć następny sektor czegoś tam, to musisz zużyć gdzieś slot na budynek w systemie planetarnym. Oczywiście też można mieć np. 2 sektory tej samej gałęzi gospodarki w prowincji.
2. Niestety, na to wygląda...
3. To jest dostępna rekrutacja co turę; tzn. jak masz np. 4 prowki, to masz dostępne 4 rezerwy, w które możesz coś wyszkolić. Jednak rezerwy się nie chomikują i działają w zasadzie podobnie jak Punkty Zbrojeniowe; albo tego używasz, co masz w tej turze, albo nie i nie przechodzą do następnej tury, a w tych następnych turach pula rekrutacyjna to jest twoja obecna liczba systemów.
Badet Gracz
Temat: Re: Rozmowy z GM Pią Maj 05, 2023 5:31 pm
Dobra, to rozpisałem wstępnie (na razie bez mapy) jak te sektory są rozstawione. Powinno być dobrze chyba (uwzględniłem te startowe + z bonusa za powiązania z NR + 2 sektory usług zbudowane przez Topguna + skolonizowanie Arkanii). Jakby coś było źle to krzyczcie.
Komisarz Admin
Temat: Re: Rozmowy z GM Pią Maj 05, 2023 5:56 pm
Rozstawiłeś dobrze, ale akademia wywiadowcze i kontrwywiadowcze nie umieszczamy w żadnej prowincji, one akurat globalne są, więc nie trzeba ich rozpisywać. Taki wyjątek mały.
I doprecyzowując co Herc napisał o rezerwach, bo trochę niejasne to mogło być - możliwości rekrutacyjne są jak PZy, nie same rezerwy. Jeśli zrekrutujesz rezerwy, to one zostają u Ciebie i nie przepadają, jeśli się ich nie użyje. Ale ogólnie na turę można rekrutować maks. tyle, ile masz prowincji.
Badet Gracz
Temat: Re: Rozmowy z GM Pią Maj 05, 2023 5:57 pm
Dobra, poprawim.
Jasne, tylko trzeba je utrzymywać.
Komisarz lubi tą wiadomość
Badet Gracz
Temat: Re: Rozmowy z GM Pią Maj 05, 2023 6:08 pm
Czy próbować coś skolonizować jeszcze mogę w tej turze?
Skasujcie mi proszę ten temat, to zrobię go na nowo, żebym mógł edytować.
Herc Gracz
Temat: Re: Rozmowy z GM Pią Maj 05, 2023 8:28 pm
Zrobione. Jak coś jeszcze trzeba skasować/chcesz napisać na nowo, to tez pisz.
Komisarz Admin
Temat: Re: Rozmowy z GM Sob Maj 06, 2023 8:19 pm
A i mały błąd się wkradł, bo w opisie specjalnego budynku masz, że dostajesz poparcie. Powinno być, że dostajesz stabilność (kiedyś było poparcie i się myli nadal...). Przy okazji zaktualizuj stabilność o tą, którą powinieneś dostać za 3 tury, bo nadal masz 50%.
Badet Gracz
Temat: Re: Rozmowy z GM Sob Maj 06, 2023 8:31 pm
Poprawione. Rozumiem że na razie tylko budynek specjalny mi modyfikuje stabilność (w sensie ona sama z siebie się nie zmienia), więc na razie powinno być 54%.
Edit: Wgl, strasznie mi się podoba ten budynek pod kątem bonusu do przemysłu ciężkiego. Czuję się jakbym grał Steinerami i mi to bardzo pasuje xd
Badet Gracz
Temat: Re: Rozmowy z GM Wto Maj 09, 2023 2:02 am
Akcja wywiadu żeby spowolnić czyjąś kolonizacje ma sens? Do takiej byłby lepszy agent czy brygada specjalna?
(tak żeby w sytuacji w której moja i czyjaś flota wlecą kolonizować ten sam sektor to moja miała przewagę i w razie konfliktu jasnym było że to druga strona atakuje, a ja się bronię)
Herc Gracz
Temat: Re: Rozmowy z GM Wto Maj 09, 2023 2:44 pm
Spowolnić czyjąś kolonizację będzie raczej trudno. Ale sfingować jakiś incydent, gdzie wychodzi, iż podczas sporu to ty byłeś zaatakowany, jest jak najbardziej wykonalne. Agenci i brygada specjalna spiszą się przy tym.
Tak, każdy sektor przemysłu ciężkiego zapewnia 1% stabki co turę.
Badet Gracz
Temat: Re: Rozmowy z GM Wto Cze 06, 2023 11:17 pm
Proszę o info ile flot cywilnych Republika zapewni żeby przewieźć 7 zaopatrzenia do Mon Calamari, żebym wiedział ile to będzie kosztować (robimy to przemytnikami, a ci kosztują od każdej sztuki floty, więc czym mniej tym lepiej - a ile każda może przewieźć zależy od technologii... ). Jak zapewnią więcej miejsca niż 7 to oczywiście dorzucę więcej.
Herc Gracz
Temat: Re: Rozmowy z GM Sro Cze 07, 2023 6:30 pm
Dwie i mieli opłacić sami jak w roku poprzednim, ale jak już się zgłosiłeś na ochotnika to zapłać z połowę, czyli te 3 mld.
Herc Gracz
Temat: Re: Rozmowy z GM Pią Cze 09, 2023 6:47 pm
Jak już zbadałeś II genkę floty w 7 ABY (strzelam, że o to się chodziło pod zapisem II generacja eskadr) to możesz produkować i eskadry i okręty, nie badasz tego osobno. To jest marnowanie tych 25 mld, które można wydać lepiej..
Badet Gracz
Temat: Re: Rozmowy z GM Pią Cze 09, 2023 7:33 pm
Zaraz, serio?
Byłem pewny że to trzeba osobno badać <ściana>
No to wiadomo że zmieniamy, lol
Badet Gracz
Temat: Re: Rozmowy z GM Pią Cze 09, 2023 7:50 pm
Dobra, to szybko poprawione, zamiast tego rozbudowuję stocznie na II poziom i badam projekt lotniskowca.
Swoją drogą, czy jak myśliwce stacjonują na lotniskowcu, to dalej potrzebują miejsca w bazie orbitalnej/bazie floty/na lotnisku?
Herc Gracz
Temat: Re: Rozmowy z GM Pią Cze 09, 2023 8:27 pm
Co do lotniskowców to jasne, że zajmują miejsce, ale w lotniskowcu; po to one są!