|
| Rozmowy z GM | |
| | Autor | Wiadomość |
---|
Krewetki Gracz
Liczba postów : 1138 Join date : 03/02/2020
| Temat: Rozmowy z GM Pon Kwi 17, 2023 9:36 am | |
| Panowie MG/GM oto pytania: | |
| | | Krewetki Gracz
| Temat: Re: Rozmowy z GM Pon Kwi 17, 2023 9:44 am | |
| 1. Na czarnym rynku kupiłem 2 fregaty I i 2 korwety I. Nie mam wolnych rezerw, ale je w tym roku mobilizuje. Czy zatem zgodnie z tym co było pisane na discordzie te okręty mam już wpisać w temacie z armią i są dostępne w późniejszym czasie tego roku do boju? | |
| | | Herc Gracz
Liczba postów : 1653 Join date : 09/02/2020
| Temat: Re: Rozmowy z GM Pon Kwi 17, 2023 1:31 pm | |
| Nie, nie mogą być dostępne do boju w tym roku, bo nie ma gotowych rezerw, a ich szkolenie trwa 1 turę. Jak ma wyglądać mobilizacja okrętów bez załogi? No właśnie.
Jak będziesz miał gotowe rezerwy np. w turze 3 i w turze 3 kupisz jakiś sprzęt, to chodziło się o to, że jak kupujesz sprzęcior z czarnego rynku to i tak mija kilka miechów z tury, zanim dotrą do kraju, dlatego takowe jednostki wchodzą "spóźnione" do boju. | |
| | | Krewetki Gracz
| Temat: Re: Rozmowy z GM Wto Kwi 18, 2023 12:16 pm | |
| Panowie GMowie jestem daleki od "płaczu" i błagania oraz męczenia Was dlatego proszę o przemyślenie budynku specjalnego: - Cytat :
- Efekt: W trakcie tury możemy wyznaczyć dowolną ilość sektorów rolnictwa, nie większą jednak od ilości posiadanych prowincji, do przekazania pod skrzydła centrali. Sektory te w następnej turze zamiast zaopatrzenia produkują 3 mld, lub 4 mld w sytuacji gdy zbadane są wszystkie technologie rolnicze. Jesteśmy w stanie także powiększyć limit przeznaczonych sektorów o 1 za każdego graniczącego z nami sąsiada — trzeba to jednak zaznaczyć w działaniach, a nasz sąsiad otrzymuje w wyniku tego -3% stabilności. Nadmierne używanie umiejętności może mieć też skutki fabularne.
Zrobiłem sobie krótkie obliczenia i wyszło mi że nigdy nie użyje mojego budynku żeby miało to sens. Otóż mamy turę 0 i 20 zaopatrzenia (Z). W przyszłej turze odejmę 14Z co daje 6Z bilansu. Nie aktywując budynku dostanę przy udanej kolonizacji +19Z co daje 25Z (mogę tu odpalić 1 sektor i mieć 20Z). Następnie płacę utrzymanie prowincji -4Z oraz utrzymanie armii co da około -14Z. W sumie zostanie 7Z (lub 2Z). I tak dalej... Ogólnie zaopatrzenia jest na tyle mało i jest na tyle cenne w moim przypadku gdzie mam choć 2-3 układy do kolonizacji, że sam budynek jest raczej ciekawostką niż coś zmienia. Zaopatrzenie i handel nim też wygląda na to, że będzie drogo co oznacza, że 5Z nie równa się 3 mld. Dodatkowo badanie technologii rolniczych sprawi, że to już totalnie nie będzie miało sensu, bo wtedy będę miał więcej zaopatrzenia z sektora. Na ten moment jest to zamiast 5Z za 3 mld. Po technologiach byłoby to 9Z za 4 mld... Zastanówcie się czy o to chodziło w tym budynku żebym go nie używał, bo nie dość, że jest szkodliwy dla moich sąsiadów to jednocześnie premiuje posiadanie małej armii. Obie rzeczy się wykluczają i jestem zawiedziony tym, że po pierwsze nie będę korzystał z budynku, który fabularnie jest super, a po drugie, że będzie to mechanicznie najsłabszy budynek. W porównaniu Bank ma budynek, który nie tylko pasywnie daje 40% więcej zysku z usług, ale też ma fajny smaczek z zadłużaniem. Z drugiej strony chciałem rozwijać ten budynek i myślałem nad produkowaniem syntetycznych narkotyków z użyciem lekkiego przemysłu i rozwijaniem pomysłu, ale przy tak działającym mechanicznie budynku traci to sens. Moje propozycje: 1. Zmienić całkowicie działanie mechaniczne budynku np. +pasywny dochód od sektora rolnictwa; każde rozpoczęte dwa sektory rolnictwa dają coś itp. 2. Zmienić kwotę zyskiwaną z 3/4 mld na coś znacznie wyższego. Z tym, że przy posiadaniu technologii musiałoby być lepsze niż +1 mld. | |
| | | Herc Gracz
| Temat: Re: Rozmowy z GM Wto Kwi 18, 2023 10:40 pm | |
| Na życzenie efekt budynku specjalnego został zmieniony. Zapraszam | |
| | | Krewetki Gracz
| Temat: Re: Rozmowy z GM Sro Kwi 19, 2023 10:19 am | |
| | |
| | | Krewetki Gracz
| Temat: Re: Rozmowy z GM Pon Maj 15, 2023 4:41 pm | |
| Czy takie zapisy w umowach międzynarodowych pomogą naszym przemytnikom: -handel pomiędzy naszymi układami będzie łatwiejszy poprzez unormowanie ceł i kontroli oraz priorytetowe wzajemne traktowanie statków handlowych, - wzajemny rozwój sieci infrastruktury nadprzestrzennej, - znormalizowanie granic poprzez wytyczenie i akceptację własności układów, ?
| |
| | | Herc Gracz
| Temat: Re: Rozmowy z GM Sro Maj 17, 2023 9:02 pm | |
| - Krewetki napisał:
- Czy takie zapisy w umowach międzynarodowych pomogą naszym przemytnikom:
-handel pomiędzy naszymi układami będzie łatwiejszy poprzez unormowanie ceł i kontroli oraz priorytetowe wzajemne traktowanie statków handlowych, - wzajemny rozwój sieci infrastruktury nadprzestrzennej, - znormalizowanie granic poprzez wytyczenie i akceptację własności układów, ?
Raczej tak (tylko przypominam, że wątek z przemytem i resztą będzie co kilka tur, żeby zaraz nie było gdzie efekty w turze 4..), ale co zmienia znormalizowanie granic poprzez wytyczenie i akceptację własności układów? | |
| | | Krewetki Gracz
| Temat: Re: Rozmowy z GM Sro Cze 14, 2023 10:54 am | |
| 1. Proszę o informację co w końcu stało się na Raxus bo w wywiadzie jest że wszystko się udało... 2. W sprawie wojny to mam jedną uwagę: czemu okręt szturmowy pełen wojska walczył na Tionie zamiast polecieć do Raxus i wykonać swoje zadanie, albo ostatecznie uciec na Lothal. W sumie czemu moja flota walczyła na Tionie zamiast się wycofać? Rozumiem, że jakby Mon Calamari dysponowali specjalnym statkiem blokującym oddawanie skoków to by się nie dało uciec, ale tak to dwa lekkie krążowniki powinny wrócić na Lothal. 3. W zeszłej turze wykupiłem od Najwyższego Porządku co jest potwierdzone w handlu okręty, które były produkowane i za które zapłaciłem. Czy dotarły do mnie? Miały zasięg. 4. Czy coś jeszcze będzie na TFie u mnie? Czy już mam sobie robić działania? | |
| | | Herc Gracz
| Temat: Re: Rozmowy z GM Sro Cze 14, 2023 8:17 pm | |
| 1. Pojawi się wkrótce 2. Zostali złapani w trakcie ruchu, w niedogodnej pozycji, żeby uciec, to trzeba wymanewrować (nie, nie uznajemy pierdoletów z disnejowskich filmów, że można w nadprzestrzeń skoczyć w dowolnym miejscu), ustawić się, a jeszcze nie ma infrastruktury nadprzestrzennej. W rozkazach masz jasno napisane Warunkowe były takie, że mają być ostrożni na atak Nowej Republiki na początku roku albo na atak Mon Calamari, ale oba te rzeczy nie następują; NR się zesrało przy liczeniu zasięgów, a Mon Calamari dostało z przemytu 2 lekkie krążowniki II i dopiero wtedy mieli zrealizować plan ofensywny. Gorzej, że dosłownie przemyt i zapełnienie go załogami zajęło wam tyle samo, więc floty się spotkały w Tionie i doszło do bitwy; jakby miały czekać na Jabiim czy gdzie indziej, to rezultat tury wojennej byłby kompletnie inny. Tak to czasowo się wszystko zgrało, że Isyrahis zaatakował twoich nad Tionem i zrobil pogrom - i przecież 2 lekkie krążowniki II się wycofały, obite, ale jednak. Jakby Calamari mieli okręty ze studnią grawitacyjną to by nic nie zostało z floty, nie mieli, wobec czego straciłeś tylko okręt szturmowy, a dwa krążowniki z uszkodzeniami się wycofały. 3. Nie dotarły, bo Najwyższy Porządek je dopiero produkował, czyli jako okręt (sprzęt albo ew. jednostka) w tej turze dostępne dopiero, czyli co najwyżej by mogły do Felucii dotrzeć, ale gorzej tam z rezerwami w odciętej od stolicy prowincji... 4. Chyba tylko stabhit i potwierdzenie stracenia sektorów gospodarczych, ale to raczej tyle. | |
| | | Krewetki Gracz
| Temat: Re: Rozmowy z GM Pią Cze 16, 2023 12:59 pm | |
| - Herc napisał:
- 3. Nie dotarły, bo Najwyższy Porządek je dopiero produkował, czyli jako okręt (sprzęt albo ew. jednostka) w tej turze dostępne dopiero, czyli co najwyżej by mogły do Felucii dotrzeć, ale gorzej tam z rezerwami w odciętej od stolicy prowincji...
Produkowałem wszędzie rezerwy więc ten okręt może być na Felucii. | |
| | | Herc Gracz
| Temat: Re: Rozmowy z GM Pią Cze 16, 2023 2:43 pm | |
| To i tak nic nie zmienia, bo nawet jeżeli rezerwy zostały zrekrutowane, to jak w tej turze przylecą to na Felucii (w sensie krążownik NP z załogą, bo w poprzedniej turze to on był w fazie produkcji, a nie latania), to i tak nie za bardzo da się uformować jednostkę, bo nie ma ani bazy orbitalnej, ani bazy floty nad Felucią. A ta w dodatku jest odcięta od reszty kraju, więc w zasadzie nie ma w ogóle miejsca bazowania tej jednostki, jak napisałem. | |
| | | Krewetki Gracz
| Temat: Re: Rozmowy z GM Pią Cze 16, 2023 2:50 pm | |
| | |
| | | Herc Gracz
| Temat: Re: Rozmowy z GM Pią Cze 16, 2023 3:05 pm | |
| No w Najwyższym Porządku, bo dopiero został co wyprodukowany i zszedł ze stoczni. Siedzi sobie nieobsadzony. | |
| | | Krewetki Gracz
| Temat: Re: Rozmowy z GM Pią Cze 16, 2023 3:29 pm | |
| To rezerwy nie mogły go obsadzić? | |
| | | Krewetki Gracz
| Temat: Re: Rozmowy z GM Pią Cze 16, 2023 3:30 pm | |
| Bo jak nie to można anulować ten handel? | |
| | | Herc Gracz
| Temat: Re: Rozmowy z GM Pią Cze 16, 2023 4:29 pm | |
| Jak anulować handel? Złożyłeś zamówienie w roku i OfficerTJ wyprodukował te okręty z twojej kasy, jak dobrze rozumiem. Okręty się produkują turę (ergo, są gotowe na ten rok, jak były budowane w 8 ABY). W teorii może on teraz złamać umowę i ci ich nie oddać, ale za to poleci minus do stabilności, jak na forum było podpisywane. Zamówienia właśnie wiążą się z takim ryzykiem, a edytować działań z poprzedniej tury nie mozesz, jak już zabuliłeś i mu wysłałeś 33 mld, aby wyprodukował.
A czemu nie obsadzają okrętu w Najwyższym Porządku? Bo na dostęp militarny też trzeba mieć pozwolenie. I wtedy w zasadzie okręt będzie działał z baz w Najwyższym Porządku (nawet jak jego zadaniem będzie przebicie się do Lothal czy gdzieś tam), a to dla nich samych może oznaczać potencjalną eskalację; udzielenie pozwolenia na działania z własnego terytorium to zupełnie inna para kaloszy niż wysłanie okręcików.
Czyli reasumując: Zapłaciłeś 33 mld. Z tego większość poszła na produkcję lekkiego krążownika II i myśliwców II. I też na kupno fregaty I. Nie da się już tego anulować, bo to działania z 8 ABY i bez tych pieniędzy by te okręty nawet nie powstały. Lekki krąż. oraz myśliwce dopiero się wyprodukowały i sobie siedzą w Najwyższym Porządku. Fregata I była zaś gotowa i zostaje już obsadzona na 9 ABY u ciebie w Lothal. Co do Felucii, to jest tam tylko ta jedna rezerwa okrętowa i tyle. Mogą obsadzić ten lekki krążownik II w którejś z baz Najwyższego Porządku, ale zaopatrzenie będą też pobierać z NP oraz NP będzie funkcjonowała jako jego baza. Oczywiście, jak się OfficerTJ na to zgodzi, bo na razie to mogą sobie siedzieć na planecie. Raczej wysyłanie rezerw przez blokadę też odpada, bo nie ma że rezerwy sobie latają z kraju do kraju i nikt tego nie kontroluje. Tyle. | |
| | | Herc Gracz
| Temat: Re: Rozmowy z GM Sro Lip 19, 2023 10:14 pm | |
| Nie masz wymaganych technologii do zbudowania tarczy energetycznej albo dział planetarnych. | |
| | | Sponsored content
| Temat: Re: Rozmowy z GM | |
| |
| | | | Rozmowy z GM | |
|
Similar topics | |
|
| Pozwolenia na tym forum: | Nie możesz odpowiadać w tematach
| |
| |
| |