Każdy sektor usług potrzebuje dwóch oddzielnych sektorów, czy po tym jak są dwa, to już git?
Centrum naukowe liczy się jako jeden z dwóch sektorów na potrzeby sektora usług?
Komisarz Admin
Liczba postów : 2846 Join date : 31/01/2020
Temat: Re: Rozmowy z MG Sob Kwi 08, 2023 8:46 pm
Jak masz dwa inne sektory, to możesz budować normalnie usługi w tej prowincji, dopóki jest miejsce.
Liczy się.
Gustaw lubi tą wiadomość
Gustaw Gracz
Liczba postów : 531 Join date : 18/07/2021
Temat: Re: Rozmowy z MG Wto Kwi 11, 2023 8:13 pm
"Okręty mogą przemieszczać się maksymalnie o 1 + poziom generacji (min. 2, maks. 7) prowincji od ich miejsca bazowania (stacja orbitalna lub baza floty)."
Jak rozumiem powyższy zasięg dotyczy lotów w obie strony (do i z powrotem). Jeżeli lecą tylko w jedną stronę - np. być sprzedane - to mogą polecieć dwa razy tyle?
Kredyty też muszą być transportowane, czy w Starwarsach wymyślili już płatność przelewem?
Herc Gracz
Liczba postów : 1653 Join date : 09/02/2020
Temat: Re: Rozmowy z MG Wto Kwi 11, 2023 9:15 pm
1. Nie ma nic o podwójnych zasięgach z prostej przyczyny; nie ma czegoś takiego na dominationie, bo z tego zawsze wychodziły jakieś krzywe akcje. Zasięg jest sztywny i nie ma "przebazowań" co dają x2 do zasięgu, jak chcesz dolecieć do prowek oddalonych dwukrotnie od zasięgu to musisz sobie załatwić tankowanie po drodze, inaczej nie wychodzi. Do handlu sprzętem też raczej zalecane jest, aby robić to flotami cywilnymi, a nie zostawiać rezerwy w obcym kraju... 2. Kredyty normalnie można przelewać, ale jak MG zobaczy np., że ktoś komuś wysyła 40 mld kredytów, bez żadnych wyjaśnień to wtedy może być ciekawie w wydarzeniach.
Gustaw Gracz
Temat: Re: Rozmowy z MG Sro Kwi 12, 2023 10:51 am
kk.
3. Czarnorynkowi handlarze statki/sprzęt wysyłają bezpośrednio - czy jest opcja, żebym je kupił, ale dostarczyli je do kogoś innego?
4. Zaopatrzenie nie ma definicji jako tako - mogę używać go jako dodatkowego surowca do fabularnej rozbudowy?
Herc Gracz
Temat: Re: Rozmowy z MG Czw Kwi 13, 2023 4:14 pm
3. Nie, jak chcesz pośredniczyć, to musisz się z tym mierzyć sam. 4. Tak, takie rzeczy już robiono, ale to bardziej możliwy dodatek do inwestycji z kredytami (te zawsze stanowią podstawę fabularki, a raczej powinny).
Gustaw Gracz
Temat: Re: Rozmowy z MG Sro Kwi 19, 2023 5:44 pm
Tej, jak akcja ze szwindlem na modele statków jest zbyt chamska i obvious, to napiszcie - wtedy bym dał jakieś środki na wywiad, by spreparował zdjęcia czy tam inne dowody powstawania statków i ich wysłania do nich.
Gustaw Gracz
Temat: Re: Rozmowy z MG Nie Kwi 23, 2023 10:10 pm
1. Da się w ogóle wywiadem kraść technologie, jak już inwigilowałem Centrum Naukowe? Niekoniecznie od razu całe, ale np. 50% zniżki i zerowy czas researchu.
2. Siatka szpiegowska teraz byłaby w stanie działać sama z siebie, czy dalej wymaga działania agentów wywiadu?
3. Można budować infrastrukturę w innych krajach, czy jedyni0e u siebie oraz między swoim krajem, a czyimś?
4 Czy istnieje możliwość jako państwo gangsterskie "wynajęcia" stoczni i PZ dla Czarnego Rynku? W poprzedniej turze miałem wolne 3 PZ - ktoś mógłby to wykorzystać, a czarny rynek miałby potem więcej towarów na sprzedaż.
Komisarz Admin
Liczba postów : 2846 Join date : 31/01/2020
Temat: Re: Rozmowy z MG Czw Kwi 27, 2023 4:27 pm
1. Zniżki można, zerowy czas badania nigdy.
2. Siatka sama z siebie nie działa. Bez agentów nie dostaniesz żadnych informacji.
3. Jedynie u siebie.
4. Może pomyślę nad czymś takim potem, aktualnie nie.
Gustaw Gracz
Temat: Re: Rozmowy z MG Sro Maj 10, 2023 12:28 pm
Gustaw napisał:
4 Czy istnieje możliwość jako państwo gangsterskie "wynajęcia" stoczni i PZ dla Czarnego Rynku? W poprzedniej turze miałem wolne 3 PZ - ktoś mógłby to wykorzystać, a czarny rynek miałby potem więcej towarów na sprzedaż.
Komisarz napisał:
4. Może pomyślę nad czymś takim potem, aktualnie nie.
Poddaję jescze raz do rozpatrzenia, bo jak patrzę na ten czarny rynek to jest smutek i smrud.
Gustaw Gracz
Temat: Re: Rozmowy z MG Pią Maj 26, 2023 10:55 am
1. Czy w ogóle moje usług złomiarskie w jakimś stopniu rzutują na państwa graczy z którymi mam umowy? Np coś takiego, że moja wielka złomiarnia wlicza też nie tylko moje sektory przemysłu ciężkiego, ale również innych graczy, przy czym jak przelicznik jest 2mld za jeden sektor, to w przypadku innych krajów 1 mld leci do mnie, 1 mld do nich (coś jak Bank Aargau ma).
Bo w sumie obecnie to nikt nie ma żadnych zachęt żeby te umowy zawierać, właściwie to i tak jestem pod wrażeniem, że udało mi się aż tyle ich zawrzeć po prostu “na gębę” xD
2. Jak Eriadu będzie robiło bum, to znaczy że jedna z moich flot cywilnych się odblokowuje, bo nie ma czego zbierać?
3. Jakieś doświadczenie dostaję za walkę z piratami? Niby nie jest to jakaś wielka potyczka, ale moi to same świeżaki i bez żadnego doświadczenia, więc zawsze coś.
Herc Gracz
Temat: Re: Rozmowy z MG Pią Maj 26, 2023 9:38 pm
1. Tak rzutują, że u nich przemyt i przy tym przestępczość zorganizowana staje się silniejsza. Co do reszty niestety nie. 2. Owszem. 3. Tak dostaje się za walki doświadczenie wojenne, ale za takie małe bitewki nie; w teorii nawet nie zniszczyłeś ani jednego okrętu, na przykład.
Gustaw Gracz
Temat: Re: Rozmowy z MG Wto Maj 30, 2023 11:21 am
Nie wiem gdzie o to pytać, więc dam tu: Czy nad Endor są wraki statków i/lub gwiazdy śmierci?
Herc Gracz
Temat: Re: Rozmowy z MG Wto Maj 30, 2023 9:26 pm
Wiele złomu z pewnością zostało już wzięte znad Endoru, ale na pewno jeszcze jest jakiś, biorąc pod uwagę skalę bitwy i zniszczeń. Zależy też, czy chcesz zrobić tylko recykling, czy coś więcej. O jakąś zniżkę dla technologii z wraków Gwiazdy Śmierci będzie bardzo trudno; raczej takie cudeńka (w sensie najbardziej drogocenne rzeczy z technologiami..) jak przybywali jacyś "poszukiwacze" to szukali od razu, aby opchnąć to na czarnym rynku i zostać milionerami.
Gustaw Gracz
Temat: Re: Rozmowy z MG Sro Cze 07, 2023 10:16 am
Podpisałem z Unią Planet Niezależnych (jeszcze za Orrothira) umowę o wywóz złomu, która obowiązywać powinna do 9 ABY włącznie.
Ja wrzuciłem ją do swojej polityki zagranicznej, Orrothir natomiast chwilę później przestał grać i tego nie zrobił.
Normalnie miałem przez kilka tur zajętą flotę cywilną i działałem na podstawie tej umowy. Badet sprawdził również, że została podpisana i opublikowana, nie podniósł żadnego sprzeciwu. Wczoraj jak chciałem ją przedłużyć, to napisał, że nie zostala ratyfikowana i nie uznaje jej.
Czy ostatecznie: 1) ona obowiązuje (bo poprzedni gracz ją podpisał, a ja wpisałem, a nie wpisanie wynika z zamieszania związanego z Orrothirem); 2) nie została de iure wprowadzona, ale przez ostatnie kilka tur normalnie latałem i działałem - obowiązywała de facto, a teraz została wypowiedziana; 3) nigdy nie obowiązywała i nie było jej efektów?
Pierwsze dwie opcje mnie jako tako ustawiają (wiadomo, pierwsza bardziej), trzecia już mniej, bo bez swojej winy tracę na tym, że było zamieszanie ze zmianą gracza.
Herc Gracz
Temat: Re: Rozmowy z MG Nie Cze 11, 2023 8:20 pm
Opcja B. Nie ma co komplikować, ale nie ma też co zmuszać Badeta do przyjmowania takiej umowy..
Gustaw Gracz
Temat: Re: Rozmowy z MG Czw Cze 15, 2023 12:13 pm
Ok.
Technologia Taśma produkcyjna mówi "Sprzęt piechoty do III generacji jest produkowany dwukrotnie za tą samą cenę.".
Ma tu na myśli: 1. Legion piechoty, 2. wszystkie rodzaje piechoty bez zmechów, 3. wszystkie rodzaje piechoty w tym zmechów, 4. każdy rodzaj wojsk lądowych (w tym czołgi i wyrzutnie SAM)?
Herc Gracz
Temat: Re: Rozmowy z MG Czw Cze 15, 2023 5:08 pm
Nr. 2 to wykładnia, tzn. wszystkie rodzaje piechotki, ale zmechy, czołgi etc. wyłączamy.
Gustaw lubi tą wiadomość
Gustaw Gracz
Temat: Re: Rozmowy z MG Wto Lip 04, 2023 12:35 pm
Jakby co, to jeżeli admirałowie Eriadu Criholla, watażkowie z Coruscant czy rząd republiki z Hosian Prime byłby zainteresowany kupnem wyposażenia lądowego to też mogą się zgłaszać.
Czy biorą pod uwagę, że zniknęli kolejni dwaj imperialni, a wedle poprzedniego eventu o przemycie moi ludzie zajmują się m.in. przemytem stuffu na Coruscant, byłbym w stanie opchnąć rzeczy watażkom na Coruscant (kryształy kyber mainly)?
Herc Gracz
Temat: Re: Rozmowy z MG Sro Lip 05, 2023 5:00 pm
Możesz spróbować napisać do admirała Eriadu albo pirata z Cir'holla, gdyż oni raczej o wiele bardziej będą zainteresowani kupnem sprzętu na lądzie niż rząd z Hosnian Prime albo watażkowie na Coruscant. Tylko jak już to i tak się raczej nie spodziewać, że ktoś sporo kupi...
Nie. Chyba, że publicznie poleci, że jakaś frakcja coś tam kupi, ale to wtedy będzie publiczne i dostępne nie tylko dla ciebie.
Gustaw lubi tą wiadomość
Gustaw Gracz
Temat: Re: Rozmowy z MG Czw Lip 06, 2023 11:53 am
To ja przypomnę się jeszcze z doświadczeniem za manewry.
Gustaw Gracz
Temat: Re: Rozmowy z MG Pią Lip 21, 2023 11:00 am
Działo planetarne/Tarcza Planetarna zajmuje slot na planecie? W Mechanice nie ma ich wypisanych, na logikę też nie wydaje mi się, że powinny zajmować (jak mają bronić, to wypadałoby, żeby miały czego bronić xD) A jak nie, to jest ich limit na planecie, czy tak jak lotniska - bez limitu?
Dodatkowo - można wynaleźć krążownik grawitacyjny, który wyłącza możliwość wyskoczenia z systemu statkom wroga.
Czy jest opcja mechanicznie zrobić coś podobnego, tylko dla planety? Jakiś naziemny generator, który by blokował transport w głąb kraju? Jak nie - czy jest opcja zrobić to fabularnie, przeznaczając do tego np. centrum naukowe i jakieś środki?
Herc Gracz
Temat: Re: Rozmowy z MG Pon Lip 24, 2023 8:46 pm
1. Nie zajmują żadnych limitów ani slotów na planecie. 2. W teorii można fabularnie. Będzie to jednak DROGIE i w praktyce zrobienie po prostu krążownika grawitacyjnego, a raczej nawet ich kilku będzie o wiele tańsze i wymagało mniej środków, niż kombinowanie z naziemnymi studniami grawitacyjnymi. (w dodatku krażowniki są mobilne!) No ale jak bardzo chcesz, to raczej ciebie nie powstrzymamy.. Może też wywołać to niepożądane efekty dla gospodarki planety, bo raczej nie będzie on zatrzymywał tylko okrętów wroga, ale nawet jakieś małe stateczki kluczowe dla handlu etc.